365 dagen winter: alles over de wintersport
freezingcold
 

Informatie over Arlberg Skiregion

Freezingcold.nl brengt u binnenkort informatie over het wintersportgebied Arlberg Skiregion.

Binnenkort komt er op freezingcold.nl informatie over skigebieden, op het ogenblik zijn er nog geen gegevens over Arlberg Skiregion.

Overzicht Arlberg Skiregion

Sneeuwhoogte dal: onbekend.
Sneeuwhoogte berg: onbekend.
Sneeuwtoestand: onbekend

Aantal gondels/kabinebanen: onbekend
Aantal stoeltjesliften: onbekend
Aantal sleepliften: onbekend

Over Arlberg

De Arlberg is een bergmassief tussen de Oostenrijkse deelstaten Vorarlberg en Tirol. Het gebied staat wereldwijd bekend als toeristische regio, met name als wintersportgebied. Verder is het gebied ook bekend vanwege de Arlbergpas, die, gelegen op een hoogte van 1793 m, een belangrijke verkeersverbinding vormt tussen Zwitserland en Oostenrijk. Om onafhankelijk te worden van de weersomstandigheden heeft men in 1978 de Arlbergtunnel geopend.

De Arlbergpas loopt in oostwestelijke richting over het Arlbergmassief. De Flexenpas ligt in het noorden en verbindt het Klostertal met het Lechtal. Er liggen vier gemeenten in het Arlberggebied, die bij elkaar komen bij de hoogste top van het massief, de berg Vallluga (2809 m): Lech am Arlberg en Klösterle am Arlberg in Vorarlberg, St. Anton am Arlberg en Kaisers in Tirol. Stuben am Arlberg en Langen am Arlberg behoren tot de gemeente Klösterle, Zürs en Zug am Arlberg bij Lech en St. Cristoph am Arlberg bij St. Anton. Enkele dorpen in het Klostertal die ook het achtervoegsel am Arlberg dragen (bijv. Wald am Arlberg), behoren eigenlijk niet tot het gebied van Arlberg.

Toerisme is verreweg de belangrijkste economische sector voor de bevolking die rondom de Arlberg woonachtig is. Tussen 1 november 2001 en 31 oktober 2002 werden één miljoen overnachtingen geteld. Plaatsen als Lech (waar de Nederlandse koninklijke familie vaak op vakantie gaat), Zürs, St. Cristoph en St. Anton zijn al decennia lang bekende wintersportoorden in deze regio. Reeds in 1901 werd de Skiclub Arlberg opgericht, die twee jaar later de eerste wedstrijd uitschreef. In 1921 werd onder leiding van Hannes Schneider de eerste skischool, Skischule Arlberg, opgericht. In 1937 werd in St. Anton en Zürs begonnen met de eerste liftinstallaties. Inmiddels bestrijkt het skigebied een groot deel van het Arlbergmassief, met 83 aanwezige liftinstallaties en 272 km geprepareerde piste. In 2001 werd in St. Anton het wereldkampioenschap skiën georganiseerd. In de jaren tachtig werd gedurende de zomer het overgrote deel van de hotels gesloten. Inmiddels krijgt echter ook het zomertoerisme in de regio steeds meer aandacht.

Alpineskiën

Het merendeel van de Nederlandse en Belgische toeristen die op skivakantie vertrekken en in de skistations van de Alpen eindigen gaan er ski�n op alpine wijze. Dit is anders dan de Noordse wijze. De alpineskiër staat op ski's die met een stevige binding gefixeerd worden aan een rigide skischoen die de skiër tot ten halve de kuit reikt. De skilatten zijn meestal meer dan 6 cm breed en hebben een ijzeren snede om het loopvlak. De alpineskiër skiet steeds op of in de buurt van geprepareerde pistes, waarlangs allerlei infrastructuur is gebouwd: skiliften, sneeuwkanonnen, bars en restaurants, EHBO-posten en andere veiligheidsvoorzieningen.

Sneeuwhoogte

De sneeuwval in de wintersportgebieden valt dit jaar wat tegen daarom zijn nog niet alle sneeuwhoogtes bekend. De komende dagen zal er volgens de prognoses sneeuw gaan vallen en dan kunnen we de sneeuwhoogte weer actueel gaan weergeven.

Sneeuwweetjes

Klimatologisch is weinig bekend over sneeuw. In vorige eeuwen kwam men niet op het idee een liniaal in de sneeuw te steken en pas halverwege de vorige eeuw begonnen de weerkundigen met het aanleggen van reeksen met sneeuwmetingen. In dagboeken uit de zeventiende en achttiende eeuw wordt wel vermeld of er sneeuw is gevallen en of dat veel was maar indertijd gaf sneeuw voor de samenleving veel minder problemen dan met het drukke verkeer tegenwoordig. Paard en slee waren vroeger ideaal om een weg te banen door de sneeuw en de grootste problemen ontstonden pas als de sneeuw ging smelten. Juist op de modderige wegen was er geen doorkomen aan. Meer sneeuwweetjes op de website van het KNMI.

Wintersportforum

Wil je ervaringen van anderen horen of heb je ervaringen met dit skigebied? Deel ze met anderen, bespreek het op het wintersportforum.

wintersport

wintersport.nl

wintersport links

 

Reisorganisaties

Bizztravel Camelot Husk Kras Snowtime
 

Deze pagina gaat over het wintersportgebied Arlberg Skiregion.