Freezingcold.nl brengt u binnenkort informatie over het wintersportgebied Pitztal.
Binnenkort komt er op freezingcold.nl informatie over skigebieden, op het ogenblik zijn er nog geen gegevens over Pitztal.
Sneeuwhoogte dal: onbekend.
Sneeuwhoogte berg: onbekend.
Sneeuwtoestand: onbekend
Aantal gondels/kabinebanen: onbekend
Aantal stoeltjesliften: onbekend
Aantal sleepliften: onbekend
Het Pitztal is een ongeveer 40 km lang zijdal van het Inntal, dat bij Imst afbuigt. Het ligt in het district Imst in de Oostenrijkse deelstaat Tirol. De rivier Pitze, ook wel Pitzbach genoemd, stroomt door het dal.
Het Pitztal mondt tussen Imst en Roppen, tegenover de berg Tschirgant, uit in het Inntal, dat hier een ongeveer 100 m diepe kloof vormt. De Pitze vormt in zijn lagergelegen verloop een rotsravijn. Het begin van het Pitztal vormt met de plaats Arzl, Wald, Wenns en Jerzens een middelgebergtelandschap. Ten zuiden van Jerzens wordt het dal nauwer en wordt het tot het Innerpitztal, het binnenste Pitztal, gerekend. Het dal ligt ingeklemd tussen de Kaunergrat in het westen en de Geigenkamm in het oosten, twee bergketens die beide tot de Ötztaler Alpen behoren. Het dal loopt hier gelijkmatig op tot aan de voet van de Wildspitze, die tot de Ötztaler Alpen gerekend wordt. Bij Mittelberg splitst het dal zich in het Mittelbergtal en het Taschachtal.
De economie in het dal verschilt wezenlijk tussen de verschillende gemeenten. In het meest noordelijke gedeelte, in de gemeenten Arzl en Wenns, treft men met name handwerk-, handels- en dienstverleningsbedrijven aan, terwijl in de gemeenten Jerzens en St. Leonhard het toerisme bloeit. Het Pitztal heeft circa 8000 bedden en gemiddeld 1,2 miljoen overnachtingen per jaar. De Pitztaler Gletscherbahnen zijn de grootste werkgever van de omgeving. Arzl en Wenns zijn op zowel zomer- als wintertoerisme gericht, terwijl Jerzens en St. Leonhard meer gericht zijn op wintertoerisme. Een deel van de bevolking vindt zijn werk in het gebied tussen Imst en Innsbruck.
Het merendeel van de Nederlandse en Belgische toeristen die op skivakantie vertrekken en in de skistations van de Alpen eindigen gaan er ski�n op alpine wijze. Dit is anders dan de Noordse wijze. De alpineskiër staat op ski's die met een stevige binding gefixeerd worden aan een rigide skischoen die de skiër tot ten halve de kuit reikt. De skilatten zijn meestal meer dan 6 cm breed en hebben een ijzeren snede om het loopvlak. De alpineskiër skiet steeds op of in de buurt van geprepareerde pistes, waarlangs allerlei infrastructuur is gebouwd: skiliften, sneeuwkanonnen, bars en restaurants, EHBO-posten en andere veiligheidsvoorzieningen.
De sneeuwval in de wintersportgebieden valt dit jaar wat tegen daarom zijn nog niet alle sneeuwhoogtes bekend. De komende dagen zal er volgens de prognoses sneeuw gaan vallen en dan kunnen we de sneeuwhoogte weer actueel gaan weergeven.
Klimatologisch is weinig bekend over sneeuw. In vorige eeuwen kwam men niet op het idee een liniaal in de sneeuw te steken en pas halverwege de vorige eeuw begonnen de weerkundigen met het aanleggen van reeksen met sneeuwmetingen. In dagboeken uit de zeventiende en achttiende eeuw wordt wel vermeld of er sneeuw is gevallen en of dat veel was maar indertijd gaf sneeuw voor de samenleving veel minder problemen dan met het drukke verkeer tegenwoordig. Paard en slee waren vroeger ideaal om een weg te banen door de sneeuw en de grootste problemen ontstonden pas als de sneeuw ging smelten. Juist op de modderige wegen was er geen doorkomen aan. Meer sneeuwweetjes op de website van het KNMI.
Wil je ervaringen van anderen horen of heb je ervaringen met dit skigebied? Deel ze met anderen, bespreek het op het wintersportforum.
Deze pagina gaat over het wintersportgebied Pitztal.