365 dagen winter: alles over de wintersport
freezingcold
 

Informatie over Zillertal

Freezingcold.nl brengt u binnenkort informatie over het wintersportgebied Zillertal.

Binnenkort komt er op freezingcold.nl informatie over skigebieden, op het ogenblik zijn er nog geen gegevens over Zillertal.

Overzicht Zillertal

Sneeuwhoogte dal: onbekend.
Sneeuwhoogte berg: onbekend.
Sneeuwtoestand: onbekend

Aantal gondels/kabinebanen: onbekend
Aantal stoeltjesliften: onbekend
Aantal sleepliften: onbekend

Over het Zillertal

Het Zillertal buigt ongeveer veertig kilometer ten oosten van Innsbruck, bij Jenbach, vanuit het Unterinntal naar het zuiden af. Nauwkeuriger gezegd reikt het dal vanaf Strass im Zillertal tot aan Mayrhofen, waar het dal zich opsplitst in vier dalen, te weten het Tuxertal, het Zemmtal, de Stillupgrund en de Zillergrund. In het noorden buigen uit het Zillertal reeds het onbewoonde dal Märzengrund af, evenals het dal Finsinggrund met de toeristenplaats Hochfügen. Bij Zell am Ziller buigt het Gerlostal af in de richting van Salzburg. Het dal scheidt de Tuxer Alpen in het westen van de Kitzbüheler Alpen in het oosten. In het zuiden, op de grens met het Italiaanse Zuid-Tirol, liggen de Zillertaler Alpen. Het gehele Zillertal ligt in het district Schwaz. In tegenstelling tot andere zijdalen van het Inndal overwint het Zillertal geen terrashellingen en wint het vanaf het begin (Strass, 522 m boven NN) tot aan het einde (Mayrhofen, 628 m boven NN) maar weinig aan hoogte. Tussen Aschau en Zell am Ziller wordt het dal een stuk nauwer. Ongeveer 9% van de oppervlakte van het dal is woongebied.

In de regio Zillertal bevinden zich diverse skigebieden. De term Zillertaler Arena wordt gebruikt voor het skigebied van de Kreuzjoch en de Rosenalm bij Zell am Ziller, samen met dat van de Isskogel bij Gerlos en de Salzburger skigebieden Königsleiten en Hochkrimml/Gerlosplatte. Tot dit marketingverband worden bovendien de Fürstalm (Gerlos) en het Gerlossteingebied (Hainzenberg/Ramsau) gerekend. Het skigebied Ski Zillertal 3000 is een verbond van het skigebied Penken/Horberg bij Hippach, Mayrhofen en Finkenberg samen met de skigebieden Rastkogel en Eggalm in het Tuxertal. Verder hoort hierbij ook het skigebied Ahorn in Mayrhofen. Sinds de winter van 2004-2005 hebben ook het Hochzillertal (Kaltenbach) en Hochfügen zich verenigd. Ook het skigebied Spieljoch bij Fügen behoort tot dit verband. Aan het einde van het Tuxertal is tenslotte ook nog een skigebied te vinden waar het gehele jaar geskied kan worden, namelijk de Zillertaler Gletsjerbahnen op de Hintertuxer Gletsjer.

Alpineskiën

Het merendeel van de Nederlandse en Belgische toeristen die op skivakantie vertrekken en in de skistations van de Alpen eindigen gaan er ski�n op alpine wijze. Dit is anders dan de Noordse wijze. De alpineskiër staat op ski's die met een stevige binding gefixeerd worden aan een rigide skischoen die de skiër tot ten halve de kuit reikt. De skilatten zijn meestal meer dan 6 cm breed en hebben een ijzeren snede om het loopvlak. De alpineskiër skiet steeds op of in de buurt van geprepareerde pistes, waarlangs allerlei infrastructuur is gebouwd: skiliften, sneeuwkanonnen, bars en restaurants, EHBO-posten en andere veiligheidsvoorzieningen.

Sneeuwhoogte

De sneeuwval in de wintersportgebieden valt dit jaar wat tegen daarom zijn nog niet alle sneeuwhoogtes bekend. De komende dagen zal er volgens de prognoses sneeuw gaan vallen en dan kunnen we de sneeuwhoogte weer actueel gaan weergeven.

Sneeuwweetjes

Klimatologisch is weinig bekend over sneeuw. In vorige eeuwen kwam men niet op het idee een liniaal in de sneeuw te steken en pas halverwege de vorige eeuw begonnen de weerkundigen met het aanleggen van reeksen met sneeuwmetingen. In dagboeken uit de zeventiende en achttiende eeuw wordt wel vermeld of er sneeuw is gevallen en of dat veel was maar indertijd gaf sneeuw voor de samenleving veel minder problemen dan met het drukke verkeer tegenwoordig. Paard en slee waren vroeger ideaal om een weg te banen door de sneeuw en de grootste problemen ontstonden pas als de sneeuw ging smelten. Juist op de modderige wegen was er geen doorkomen aan. Meer sneeuwweetjes op de website van het KNMI.

Wintersportforum

Wil je ervaringen van anderen horen of heb je ervaringen met dit skigebied? Deel ze met anderen, bespreek het op het wintersportforum.

wintersport

wintersport.nl

wintersport links

 

Reisorganisaties

Bizztravel Camelot Husk Kras Snowtime
 

Deze pagina gaat over het wintersportgebied Zillertal.