365 dagen winter: alles over de wintersport
freezingcold
 

Informatie over Paznauntal

Freezingcold.nl brengt u binnenkort informatie over het wintersportgebied Paznauntal.

Binnenkort komt er op freezingcold.nl informatie over skigebieden, op het ogenblik zijn er nog geen gegevens over Paznauntal.

Overzicht Paznauntal

Sneeuwhoogte dal: onbekend.
Sneeuwhoogte berg: onbekend.
Sneeuwtoestand: onbekend

Aantal gondels/kabinebanen: onbekend
Aantal stoeltjesliften: onbekend
Aantal sleepliften: onbekend

Over het Paznauntal

Het Paznauntal is een dal in het uiterste zuidwesten van de Oostenrijkse deelstaat Tirol. Door het dal stroomt de rivier de Trisanna. Het dal begint bij Pians, enkele kilometers ten westen van Landeck. Het strekt zich vervolgens over een lengte van ruim dertig kilometer in zuidwestelijke richting uit. Daar gaat grenst het aan de deelstaat Vorarlberg en in het zuiden aan Zwitserland. Het dal scheidt het bergmassief Verwall van de Samnaungroep en in het uiterste zuiden van de Silvretta.

De belangrijkste bron van inkomsten in het dal is, zoals in grote andere delen van Tirol, het toerisme. Door het dal loopt de Oostenrijkse rijksweg B188, die via de pas Bielerhöhe het Paznauntal met het dal Montafon in Vorarlberg verbindt en vervolgens verder loopt naar Bludenz. Een deel van deze weg, de Silvretta Hochalpenstraße, is enkel 's zomers toegankelijk. Hiervoor moet bovendien tol worden betaald, vanaf het plaatsje Wirl, een dorpskern van de gemeente Galtür.

Zoals in veel dalen zijn op de wegen in het Paznauntal meerdere slagboominstallaties geplaatst, om in geval van lawinegevaar delen van het dal voor het verkeer te kunnen afsluiten. Op 23 augustus 2005 trad de Trisanna door overvloedige regenval buiten zijn oevers, waarbij zij o.a. grote schade aanrichtte aan de infrastructuur van het Paznauntal. Door deze watersnoodramp was het Paznauntal tot de late avond van 26 augustus 2005 van de buitenwereld afsloten. Vanaf toen was het dal via noodwegen weer bereikbaar.

Alpineskiën

Het merendeel van de Nederlandse en Belgische toeristen die op skivakantie vertrekken en in de skistations van de Alpen eindigen gaan er ski�n op alpine wijze. Dit is anders dan de Noordse wijze. De alpineskiër staat op ski's die met een stevige binding gefixeerd worden aan een rigide skischoen die de skiër tot ten halve de kuit reikt. De skilatten zijn meestal meer dan 6 cm breed en hebben een ijzeren snede om het loopvlak. De alpineskiër skiet steeds op of in de buurt van geprepareerde pistes, waarlangs allerlei infrastructuur is gebouwd: skiliften, sneeuwkanonnen, bars en restaurants, EHBO-posten en andere veiligheidsvoorzieningen.

Sneeuwhoogte

De sneeuwval in de wintersportgebieden valt dit jaar wat tegen daarom zijn nog niet alle sneeuwhoogtes bekend. De komende dagen zal er volgens de prognoses sneeuw gaan vallen en dan kunnen we de sneeuwhoogte weer actueel gaan weergeven.

Sneeuwweetjes

Klimatologisch is weinig bekend over sneeuw. In vorige eeuwen kwam men niet op het idee een liniaal in de sneeuw te steken en pas halverwege de vorige eeuw begonnen de weerkundigen met het aanleggen van reeksen met sneeuwmetingen. In dagboeken uit de zeventiende en achttiende eeuw wordt wel vermeld of er sneeuw is gevallen en of dat veel was maar indertijd gaf sneeuw voor de samenleving veel minder problemen dan met het drukke verkeer tegenwoordig. Paard en slee waren vroeger ideaal om een weg te banen door de sneeuw en de grootste problemen ontstonden pas als de sneeuw ging smelten. Juist op de modderige wegen was er geen doorkomen aan. Meer sneeuwweetjes op de website van het KNMI.

Wintersportforum

Wil je ervaringen van anderen horen of heb je ervaringen met dit skigebied? Deel ze met anderen, bespreek het op het wintersportforum.

wintersport

wintersport.nl

wintersport links

 

Reisorganisaties

Bizztravel Camelot Husk Kras Snowtime
 

Deze pagina gaat over het wintersportgebied Paznauntal.