365 dagen winter: alles over de wintersport
freezingcold
 

Informatie over Stubaital

Freezingcold.nl brengt u binnenkort informatie over het wintersportgebied Stubaital.

Binnenkort komt er op freezingcold.nl informatie over skigebieden, op het ogenblik zijn er nog geen gegevens over Stubaital.

Overzicht Stubaital

Sneeuwhoogte dal: onbekend.
Sneeuwhoogte berg: onbekend.
Sneeuwtoestand: onbekend

Aantal gondels/kabinebanen: onbekend
Aantal stoeltjesliften: onbekend
Aantal sleepliften: onbekend

Over Stubaital

Het Stubaital is een dal in de Oostenrijkse deelstaat Tirol. De rivier Ruetz, ook wel Ruetzbach genoemd, stroomt door het dal.

Het ongeveer 40 km lange dal loopt van Schönberg (gelegen tussen Innsbruck en de Brennerpas), in zuidwestelijke richting. Tot aan het belangrijkste dorp in het dal, Fulpmes, liggen woonkernen op terrassen beiderzijds van de kloof, die de Ruetz door de eeuwen heen heeft uitgeslepen. Bij Fulpmes gaan deze terrassen over in een dalbekken. Ten zuiden van Neustift im Stubaital, tussen Starckler en Milders splitst het dal zich in het Oberbergtal (naar Stöcklenalm) en het Unterbergtal (naar Mutterbergalm).

In het Stubaital liggen de gemeenten Schönberg, Mieders, Telfes im Stubai, Fulpmes en Neustift. Met het openbaar vervoer is het Stubaital vanuit Innsbruck zowel met de streekbus als via de Stubaitalspoorlijn bereikbaar. In Fulpmes bevindt zich een krachtcentrale van de Österreichische Bundesbahnen voor de stroomtoevoer naar de Brennerspoorlijn.

Het Stubaital is een van de vele wintersportgebieden in Oostenrijk, met 110 kilometer afdaling. Op de Stubaier gletjser (tot ongeveer 3300 meter), het grootste gletsjergebied van Oostenrijk, kan men van oktober tot juni skiën. De langste afdaling in Oostenrijk, de skiroute Wilde Gruben, is 8 kilometer lang en loopt vanaf de gletsjer (3200 meter hoogte) tot aan het gondelliftstation in het dal (1750 meter hoogte).

Alpineskiën

Het merendeel van de Nederlandse en Belgische toeristen die op skivakantie vertrekken en in de skistations van de Alpen eindigen gaan er ski�n op alpine wijze. Dit is anders dan de Noordse wijze. De alpineskiër staat op ski's die met een stevige binding gefixeerd worden aan een rigide skischoen die de skiër tot ten halve de kuit reikt. De skilatten zijn meestal meer dan 6 cm breed en hebben een ijzeren snede om het loopvlak. De alpineskiër skiet steeds op of in de buurt van geprepareerde pistes, waarlangs allerlei infrastructuur is gebouwd: skiliften, sneeuwkanonnen, bars en restaurants, EHBO-posten en andere veiligheidsvoorzieningen.

Sneeuwhoogte

De sneeuwval in de wintersportgebieden valt dit jaar wat tegen daarom zijn nog niet alle sneeuwhoogtes bekend. De komende dagen zal er volgens de prognoses sneeuw gaan vallen en dan kunnen we de sneeuwhoogte weer actueel gaan weergeven.

Sneeuwweetjes

Klimatologisch is weinig bekend over sneeuw. In vorige eeuwen kwam men niet op het idee een liniaal in de sneeuw te steken en pas halverwege de vorige eeuw begonnen de weerkundigen met het aanleggen van reeksen met sneeuwmetingen. In dagboeken uit de zeventiende en achttiende eeuw wordt wel vermeld of er sneeuw is gevallen en of dat veel was maar indertijd gaf sneeuw voor de samenleving veel minder problemen dan met het drukke verkeer tegenwoordig. Paard en slee waren vroeger ideaal om een weg te banen door de sneeuw en de grootste problemen ontstonden pas als de sneeuw ging smelten. Juist op de modderige wegen was er geen doorkomen aan. Meer sneeuwweetjes op de website van het KNMI.

Wintersportforum

Wil je ervaringen van anderen horen of heb je ervaringen met dit skigebied? Deel ze met anderen, bespreek het op het wintersportforum.

wintersport

wintersport.nl

wintersport links

 

Reisorganisaties

Bizztravel Camelot Husk Kras Snowtime
 

Wist u dat?

De hoogste ski-piste ter wereld ligt op 5300 meter hoogte in Chacaltaya (Bolivia)

Deze pagina gaat over het wintersportgebied Stubaital.